Sokakat érint, mégis keveset beszélünk a természetest meghaladó hajhullásról. A női kopaszodás ugyanúgy sokakat érint, mint férfi társainkat, mégis sokszor tabutéma. Pedig nem mindig súlyos betegség az oka, de érdemes kideríteni és kezelni nem csak a tüneteket, hanem a kiváltó okot is.

Mennyi a természetes?

A hajunk többször megújul az egymást követő növekedési ciklusok alapján. Ez általában 2-6 év, és 4 elkülöníthető fázisból áll. Hossza függ az életkortól, egyes betegségektől és számos hormonális vagy táplálkozási faktortól. Az emberek hajciklusa nem egyidejű - azaz minden hajszál és minden szőrtüsző más fázisban van, megelőzve a haj tömeges hullását. A 100-150 ezer hajszálunkból naponta 50-100 közötti hullik ki. Ha ennél több hajszálat veszítünk egy nap alatt, akkor már kóros állapot léphet fel. Európában a nők 60%-át, míg a férfiak 50%-át érinti ez a probléma.  A női kopaszodás okairól itt írtunk bővebben.


Női kopaszodás - és ami mögötte van

A női kopaszodás hátterében általában valamilyen erős hormonális változás állhat: ez lehet terhesség alatt, szülés után vagy akár változókorban. Ezektől függetlenül is bekövetkezhet nagymértékű hajhullás, amely hátterében stressz vagy rossz táplálkozás állhat.

A hormonális változások esetén bekövetkezett női kopaszodás egyenletes, nem foltokban jelenik meg. De a nőknél is előfordulhat a férfias típusú örökletes hajritkulás (androgen alopecia), amikor a hajhullás a fejbőr közepén indul meg.  Hogy hány féle hajhullás van, azokról itt olvashat.


Hajhullás elleni vitamin - támadás a női kopaszodás ellen

A haj egészséges fejlődéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükség. A legfontosabbak ezek közül az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cinkről korábban már beszámoltunk, hiszen a cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

A hajhullás elleni vitaminok tulajdonságai:

A-vitamin: antioxidáns hatásával a toxinok ellen hat. Sima és erős hajat eredményez, viszont vigyázat, a túl sok A-vitamin viszont hajhullást eredményezhet.

B-vitamin: erősebbé teszi a hajat, aktiválja a hajhagyma anyagcsere-folyamatait, a faggyútermelést és a korpásodást szabályozza. Emellett segít megelőzni a hajhullást és az őszülést.

C-vitamin: Segíti a vas felszívódását, emellett segít a haj ellenálló képességének fokozásában.

E-vitamin: erős antioxidáns.

H-vitamin: részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, ezáltal erősíti a hajat és körmöket.

vas: a C-vitamin segíti a felszívódását. Vashiány esetén csökken a hemoglobintermelés, a vér nem tud kellő oxigént szállítani, emiatt az izmok munkavégző képessége csökken.

réz: az anyagcserét végző enzimek munkájához elengedhetetlen, a vas nélküle nem tud a hemoglobinba beépülni.

szelén: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez elengedhetetlen, hiányának egyik jele a hajhullás lehet.

jód: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez szükséges

(A teljes listát megtalálod itt)

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.